Olika stilar av inredning

När man först flyttar in i en bostad, vare sig det är en lägenhet eller hus/villa, är det bara just det. En lägenhet, eller ett hus. Men det är först när du gör dina egna ingrepp såsom renovera eller inreda som du kan skapa ett hem, ditt hem. En del människor har en riktigt bra känsla för just inredning, men för en del kanske det är lite svårare att veta vad det är man vill ha. En lägenhet i Gamla stan kanske passar med en viss stil, samtidigt som den inte passar hos en villa i Nacka. Så det där med inredning kan verkligen vara svårt, men nedan kommer en lista på lite inspiration som du kan ta med till ditt renoverings- eller inredningsprojekt.

Skandinavisk

Den skandinaviska stilen är enkel men samtidigt stilig. Tre ord som beskriver den bra är just naturligt, blond och stilfull och rekommenderas för den som vill ha en lugnare och helt enkelt en simpel miljö i sitt hem. ”Blond” innebär lätta och ljusa träslag samt färger i förslagsvis blå, vit, beige och gråa nyanser. Kuddar, mattor och övrig textil bör vara av naturmaterial och mellan möblerna bör det finnas gott med utrymme. Denna typ av inredning funkar bra i lägenheter som kontor, men även i hus.

Industriell

En stil som kan anses vara maskulin och kanske lite ”hårdare” i tonen jämfört med den skandinaviska, är den så kallade industriella stilen. Inspirationskällorna här är råa ytor men även fabrikslokaler. Eftersom att den här stilen ska vara just hård och maskulin, bör den inte blandas med mjukare material och inredning. Här är färgtonerna såklart mörkare, exempelvis brunt och svart, och material som grovt trä samt tegel och metaller är vanliga. När det gäller möblerna brukar rustika sådana och textil med naturmaterial som ull eller jute passa klockrent. Den industriella stilen kan passa dig som vill ha en ”storstadskänsla”.

Maximalistisk och minimalistisk

Två stilar som är varandras motsvarighet är såklart den maximalistiska och den minimalistiska stilen. Det hörs i namnen vad dessa två innebär, där den ena fokuserar på enkelhet in i det minsta och den andra istället maximerar. Mer exakt handlar den minimalistiska stilen om att exkludera så mycket onödigt som möjligt, och istället endast inkludera det som fyller någon tydlig och viktig funktion. Det handlar alltså om att sparsamt välja vilka möbler och prylar som fyller den funktionen som anses vara viktig. Färgerna är ljusa och kan också beskrivas som färglösa, där material som trä och betong fungerar bra. Tvärtemot, handlar den maximalistiska stilen om att fylla ett rum, hus eller lägenhet med så mycket möbler som möjligt och gärna gå på lite ”modigare” färger, det vill säga inte neutrala färger som vitt och beige. Detta gäller möbler som väggar, golv och tapeter.

Glamorös

Den glamorösa stilen är precis vad den låter som, och den ska inge en känsla av lyx. Det är alltså detta som prylarna, möblerna och materialen ska spegla. Här är det återigen pastellfärger och simpla färger som ska finnas, i enfärgade eller enkelt mönstrade tapeter och så vidare. Eventuellt också lite inslag av metall, i både möbler och textil. Lyx går ofta hand i hand med hög kvalité, därför bör möbler, mattor och andra inredningsprylar ha just det för att sedan kunna komplettera med en del loppisfynd, helst av finare sort.