logotyp

Välkommen in till Lyckliga Hem bloggen / September 2011

Enkla kransar med mossa och björkris


Kransar är lätta, dekorativa och roliga att göra.

 

1. Den första kransen jag visar är en som har stått sedan förra vintern. I grunden är det björkris som först är format som en krans, sedan hänger det kvar lite gammal mossa. Det jag valt att göra är att lägga på ny mossa och tvinna fast med ståltråd. stoppade i ljungkvistar här och där.

Nu pryder den entrén, hänger ovanför trappan:)

 

2. Nästa krans är gjord av hönsnät, mossa och ståltråd. Formade en avlång bit hönsnät i form av en cylinder, stoppade i mossa. "Sydde" igen den med ståltrådsbitar. Formade den till en cirkel. Fäste ändarna genom att göra den ena mindre och trä in i den andra änden som var större formad. Fäste ändarna med ståltrådsbitar.

 

3. Den tredje kransen är gjord med björkris och ståltråd. Lägg ris omlott tills du har en längd och tjocklek som du vill ha. Tvinna ihop med ståltråd. När du är klar så kan du öka kransens tjocklek genom att bygga på tvinnar av björkris och fästa med ståltråd.

 

4. Jag satte ihop tre kransar till en krona med, ljuskoppar, hönsnätshjärtan, murgröna, små ugglor, en kruka av hönsnät fylld med mossa och ljung, en stjärna av pinnar som krukhållare. Så här gjorde jag:

1. Kransen med hönsnät satte jag överst p.g.a. att den är stadig eftersom den har en stomme av hönsnät, dessutom enkel att hänga upp saker i. Tog ståltråd i två långa bitar fäste först den ena mitt emot varandra och likaså med den andra trådbiten, alltså i fyra olika punkter för jämnvikt och stabilitet.

2. Använde fyra glasburkar, virade ståltråd till hängen, pyntade till dem. Hängde upp dem på fyra olika jämnviktspunkter, dessutom fäste jag dem längs ut på kannten så att inte värmeljusen inte skulle hamna mitt under kransen.

3. Hönsnätshjärtarna formade jag av avlånga bitar av hönsnät, satte sedan fast dem med hjälp av ståltråd ungefär på det ställe jag hade fäst hängena mellan kransarna.

4. Satte fast fyra längre ståltrådsbitar på fyra punkter på kransen, ungefär punkten mellan varje ljuskopp. Lindade sedan fast kransen av björkris en bit nedanför.

5. Tog sedan slutligen den minsta mosskransen och satte fast längst ner på samma sätt som jag gjorde med björkkransen.

6. Pyntade kransarna med murgröna och små ugglor (från lyckligahem.se).

7. Band ihop en stjärna av pinnar och ståltråd som ställning till den nedre kransen, för att kunna sätta hönsnätskrukan i med ljungen.

 

Tips: Forma din egen krona med de kransar du gillar. Pynta med det du har t.ex. fina band att antingen slingra runt kransen eller hänga som fina fransar. Prismor, pumlor, blommor, fåglarr mm. Ut på promenad och fynda material eller fynda bling eller annat skoj i byrålådan;)

 

Som jag brukar säga ha kul, släpp lös kreativiteten, skapa din personliga krans. Kram Jane


 

 

 

 


2011-09-26


KOMMENTARER [3] - klicka här för att skriva en kommentar


Enkla stjärnor av pinnar


 Blinka lilla stjärna där...

På ett enkelt sätt går det att få till stjärnor i alla storlekar.

Det du behöver är 6 stycken ungefärligen jämnstora pinnar och ståltråd.

Först lägger du ut pinnarna som du vill ha din stjärna, två trianglar åt motsatta håll på varandra.

När du är nöjd tar du ståltråd och tvinnar ihop alla ställen där trianglarna korsar varandra.

 

Jag valde att göra två stora stjärnor och klädde dem med silvriga blad. Dessa ska jag hänga i inglasningen i vinter och klä med belysning. Maffigt pynt och helt gratis:)

Du kan göra dem i den storlek som passar dig. Jag tillverkade även en mindre som jag lade på en hängande krans så att jag kunde sätta dit en blomma - en "stjärnhållare".


2011-09-26


KOMMENTARER [2] - klicka här för att skriva en kommentar


Höstmys i uterummet


Uterummet är tyvärr inte helt färdigt, innertaket, innerväggar och golvet är kvar att göra. Men vi får väl fixa allt eftersom. Det kliar i fingrarna att fixa & piffa till. Har gjort en snabb höstfix med alla saker som ska plockas in inför vintern:)

När uterummet är helt klart kommer jag att använda det till föreläsningar och afternoon tea för mindre grupper. Mer om detta när det är klart som sagt...den som väntar på något gott...

 

De fina grå lyktorna på bordet, de tibetanska vita fårskinnskuddarna (älskar dem och rekommenderar dem varmt), den vita pläden, silvriga zebrakudden (piffar upp det mesta), den svarta mindre trälyktan, silverkoppen, silverfat och bakelser - allt finns hos Lyckliga Hem/lyckligahem.se

 

Vänliga ord skapar tillit och trygghet.

Vänliga tankar skapar djup och äkthet.

Vänligt givande skapar kärlek.

(LAO-TZU 400f.kr)

Tänk på att givande inte alltid måste vara något materielt. Ett givande kan vara en komplimang, uppmuntran, hjälpa någon över gatan, ge sittplatsen på bussen, ett leende till personen du passerar (ett leende smittar alltid av sig även om det inte syns för ögonblicket men det påbörjar ett spirande frö av värme i den andra personen).

Ha det gott och njut av det underbara livet! Kramar Jane

 

Dessa små fåglar hittade jag på loppis för 5kr styck. Sprayade på lite silverspray och har använt dem flitigt sedan dess.


2011-09-23


KOMMENTARER [4] - klicka här för att skriva en kommentar
Flyg fula fluga flyg!


 Nu har de varit på besök igen de rackarns rödläskiga bananflugorna...samma visa varenda "rötmånad". Man köper hem frukt och vips har de trollat fram sig. Fick ett recept av en gullig vännina för många år sedan, har använt det sedan dess så jag vet att det funkar:)

1 del äppelcidervinäger, 1/2 del vatten och en el. två droppar diskmedel för att bryta ytspänningen så de små rackarna sjunker. Du kan ställa ut små fina skålar eller om du vill ha det ännu diskretare i små äggkoppar.

Lycka till!

Kramis Jane


2011-09-21


KOMMENTARER [1] - klicka här för att skriva en kommentar


Goa vänner på höstig middag


Livet är underbart när man får dela det med goa vänner och god middag. Skulle snabbt duka upp till middag och hade inga levande blommor till hands...men hittade min inspiration på promenaden med lilla hunden Buddha och lilla Celina. Pinnar och kvistar funkar alltid, chokladbruna kottar med sammets touch hittade vi i träden där vi passerade. I rosenbusken utanför dörren inspirerades jag av nyponens chokladvinröda färg. Perfekt det tar vi :) Dukningen blev genast trevligare, höstig murrig med levande material. Öppna dina sinnen och se dig omkring och låt dig inspireras av allt underbart som finns nära och runt om dig:)

Satte dit en liten drake (899kr) Skrev kvällens meny på tavlan från Bloomingville(149kr). Uggla i fattigmanssilver, (159kr) Bloomingville. Allt i webbshopen lyckligahem.se
2011-09-21


KOMMENTARER [0] - klicka här för att skriva en kommentar


Det är bara regn hos mig...


Hej kära ni!

Nu kommer regnet som inte föll i somras. Vi hade sol här uppe i Piteå i stort sett varje dag, varmt och härligt:)

Hör dagligen i huvudet Orups härliga låt "Det är bara regn hos mig...", har även gjort en regnlista av låtar på Spotify, rätt trevligt att lyssna på när det slår spön i backen av alla vattendropparna. Det är bara att njuta av en tänd brasa, ljus och en god kopp te. Se möjligheterna, allt har sin tjusning bara du väljer att se dem.

Hade tänkt lägga ut lite enkla tips om hur du kan gör mosskransar och hjärtan mm

Men det har inte funnits något tillfälle ännu att gå ut i skogen och plocka in fint naturmaterial, allt är dyngsurt. Men solen dyker nog upp snart igen, så då får jag bjuda på lite mosskapelser då istället:)

 

Ha det gott!

Kramar Jane


2011-09-14


KOMMENTARER [0] - klicka här för att skriva en kommentar


Personlig inredning, Formex 2011


 Personlig inredning är det som gäller (enligt mig alltid:))

På Formexmässan hålls det flera föreläsningar under dagarna, inspirerande och givande! Det är bara att passa på mellan inköpen.

 

Jag hann lyssna på Jimmy Schönning, inredare och formgivare.

"Om hur du hittar enpersonlig inredningsstil"

 

 

Geir Oterkjaer, inredare/inköpare.

"Personal shopper– hitta just din butiks personliga stil"

 

 

 Ernst Kirchsteiger, formgivare, programledare,
inredare och kock.

"Personlighet i inredningen"

 

Deras gemensamma nämnare var det personliga. Jimmy talade bl a om hur viktigt det är att inreda ditt hem så att du känner dig glad och trygg i ditt hem. Att ta in naturen i hemmet. Ernst talade även han om det personliga och om färger och dess betydelse. Geir pratade om hur man gör sin butik personlig och om hur viktigt det är. Att lita till sin magkänsla vid inköp.

 

Formex hyllade denna gång den eviga skönheten i tidlösa naturmaterial och hantverk. Fokus på att förmedla en varm, bekväm och trivsam känsla. Alla otrevligheter runt om i världen gör att vi har ett behov att söka trygghet i en ombonad hem miljö som förmedlar värme, gemenskap och omtanke.

Värme, harmoni och balans var säsongens ledord:)

 

Lev och njut!

Känn efter vad som gör dig glad och trygg, vilken miljö/stil tilltalar dig?

Kram Jane

 

Denna artikel skrev jag för Hemmaportalen.se tidigare i sommar. Den handlar just om detta, personlig stil och att använda sig av naturen. Här nedan kommer ett utdrag:

 

Inredningstips från Lyckliga Hem

  • Det finaste jag vet är ett personligt hem som inte är stelt och perfekt utan där den personliga smaken och stilen syns. Där personen/personerna har skapat ett hem som passar deras livsstil, behov och smak. I mitt hem har jag t.ex. gjort egna träd, grenar, och tavlor. Gamla och nya saker som betyder något för mig och familjen. Gillar att leka med färger, textilier och placera saker där det inte är självklart, korsa innerummet med uterummet. Vill du ha konkret hur du kan göra egna liknande saker så är du välkommen in på lyckligahem.se inspirationsblogg.
  • Du kan enkelt plocka fram ditt personliga hem genom att välja det du gillar, inred inte för någon annan, bry dig inte om vad andra tycker, hoppa över att haka på alla trender (oftast tillfälliga). Lita till din intuition och magkänsla, vad som känns bäst för dig.
  • Våga leka och släpp loss fantasin med färger, saker, former, mönster. Välj det du gillar och som ger dig en positiv känsla. Flytta runt saker, känns det fel på ett ställe så funkar det bättre på ett annat. Får du ”hjärnsläpp” och det tar stopp så ta bort alla saker och börja om tills du blir nöjd och det känns rätt.
  • Lås inte fast dig genom att inreda för att sakerna alltid ska stå på samma ställe, flytta runt sakerna och byt ut efter årstid och högtid. T.ex. vid jul och julpyntningen blir det väldigt rörigt och jobbigt om du har framme alla vanliga saker plus julpyntet, våga ställa undan sakerna en stund.
  • Måla gärna om möbler och saker så de passar just dig eller använt en tapetbit för att få ett fint mönster. Matcha inte för mycket låt gärna någon sak sticka ut. Det ska inte vara perfekt utan det ska förmedla hjärta, glädje och själ.
  • Byt ut textilier och färger om du vill ha en snabb och enkel förändring. Blanda kontraster och strukturer t.ex. skirt och rustikt, matt och blankt, gammalt och nytt, olika stilar. Våga använda färg på inredningsdetaljer och textilier som ger dig energi. Själv blandar jag det österländska och det nordiska. Från ängel till buddha, ljust och mörkt med färger som jag gillar.
  • Välj ut saker som betyder positiva minnen för dig. I ditt hem ska du känna dig trygg, lugn, glad och lycklig.
  • Vissa praktiska saker underlättar för ditt hem. Göm sladdar, högtalare mm eller använd trådlöst. Låt inte tv:n styra möblerandet och dominera rummet, låt den vara ett komplement. Belysning är viktigt för att skapa en viss stämning och känsla. Dimmer är en bra sak för att skapa den atmosfär du vill åt, arbetsbelysning eller mysbelysning. Lek med lampor, en eller flera, spotlights, taklampor, glödlampor med varmt eller kallt ljus, ljuskoppar, ljusstakar och kandelabrar. En öppenspis är oslagbar när det gäller att skapa en harmonisk stämning.
  • Sätt guldkant på vardagen, levande blommor, fina tallrikar och glas, tänd ljus vid middagen eller kvällsmyset. Gör det enkelt för dig men våga sätta piff på vardagen. Fånga dagen och njut av nuet. Du är värd varenda sekund.

 

 


2011-09-14


KOMMENTARER [1] - klicka här för att skriva en kommentar


Lyckligt fynd!


På mässan gick jag förbi en återförsäljare och tvärnitade när mina ögon föll på dessa ljusstakar. Har under åren försökt finna just dessa på nätet och i butiker men aldrig fått tag på dem. Men nu uppenbarade de sig på Formexmässan:) Problemet är att min återförsäljare berättade att de är svåra att få tag på och de har endast har ett fåtal kvar. Jag måste beställa senast måndagmorgon så därför behöver jag ett intresse mejl av er senast söndagkväll.

De är tillverkade av metall och är handgjorda på Bali.  En vacker och personlig inredningsdetalj.

Den stora är 69cm och kostar 1949kr, den mindre är 36cm och kostar 899kr. Har gjort några snabba inspirationsbilder till stakarna:) OBS! Metallen är som på den lilla draken på de första fyra bilderna.

Ha en toppenhelg! Kram Jane2011-09-09


KOMMENTARER [2] - klicka här för att skriva en kommentar
sidfot